Geta Brătescu Apariții

Participarea României la cea de-a 57-a ediție
a Expoziției Internaționale de Artă — La Biennale di Venezia

Organizatori / Echipă

Echipă

Magda Radu

Curator

Magda Radu este curatoare și istoric de artă stabilită la București. Este fondatoare și co-curatoare a programului Salonul de proiecte care s-a desfășurat între 2011 și 2015 la MNAC Anexa, funcționând în prezent ca inițiativă independentă la Palatul Universul din București. A editat sau co-editat mai multe cataloage de expoziții și cărți, printre care: Arta în România între anii 1945–2000. O analiză din perspectiva prezentului (2016), subREAL (2015), Dear Money (2014) și André Cadere / Andrei Cădere (2011). În ultimii ani a fost curator al unor expoziții organizate la MUSAC (Leon), Spinnerei (Leipzig) și Photo España (Madrid). În calitate de colaborator la Universitatea Națională de Arte din București a predat un curs ce analizează arta românească în context est-european, precum și un curs axat pe studii curatoriale.

Corina Bucea

Manager de proiect

Corina Bucea este un manager cultural stabilit în Cluj, cu o experiență vastă în coordonarea proiectelor culturale, producție artistică și politici culturale. Este unul dintre membrii fondatori ai spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule, unde în prezent este director de programe. În cadrul Federației Fabrica de Pensule, Corina a coordonat pe parcursul ultimilor 7 ani peste 20 de proiecte culturale în domenii diferite – de la arte vizuale la arte performative, educație și formare. În 2010, i-a fost acordată Bursa Gabriela Tudor în management cultural. A fost implicată în diverse proiecte internaționale, fiind conectată cu rețele internaționale precum IETM sau Balkan Express. Pe lângă coordonare și management de proiect, Corina a inițiat și coordonat și activități de mediere și educație culturală și este responsabilă, din 2013, de comunicarea Festivalului Temps d’Images Cluj. Corina Bucea a colaborat în ultimii ani cu mai multe proiecte care au reprezentat România atât la Bienala de artă, cât și de arhitectură de la Veneția – în calitate de coordonator de proiect în 2013 pentru expoziția Alexandra Pirici și Manuel Pelmuș – O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneția și în 2016 pentru proiectul Selfie Automaton, precum și în calitate de coordonator custozi pentru proiectul Adrian Ghenie – Darwin’s Room, în 2015.

Diana Ursan

Asistent curator

Diana Ursan este un operator artistic stabilit în București. Formată în mediul Facultăţii de Istoria și Teoria Artei din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din București, unde în prezent își desfășoară studiile doctorale cu o cercetare adresată scenei artistice locale, Diana scrie despre artă, preponderent despre cea contemporană. Are contribuţii în Arta, Observator Cultural și în publicaţia Dear Money, editată de Salonul de proiecte, iar în 2016 a editat volumul Ștefan Sava Artist Book / Carte de artist, publicat de Galeria Ivan. Între 2012-2016 a fost asistent de cercetare în proiectul VisART Contemporary Art Conservation, iar între 2013-2015 a fost curator în cadrul Galeriei AnnArt din București. În 2015, Diana a fost custode în Pavilionul României din cadrul Bienalei de la Veneția. Din aprilie 2015 lucrează ca director executiv pentru Galeria Ivan din București.

Cătălin Năstăsoiu

Comunicare

Cătălin Năstăsoiu este creative producer/designer cu o experiență de peste 20 de ani în marketing, branding și comunicare pentru business, broadcast și advertising. Este format în cadrul Universității Naționale de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design. În poziția de consultant de creație pentru CME (Central European Media Enterprising) face parte din echipa care a lansat mai multe brand-uri media în Romania, Slovacia sau Polonia. Unul dintre semnatarii brandurilor MediaPro International, ProTV, ProFM, MediaPro Studios, Markiza TV sau TV Wisła. În 2001 se mută la New York, unde lucrează pentru o periodă ca freelance designer, apoi stabilește CATAPULT Creative Partners Inc., lucrând cu companii precum Paramount Pictures, New York University, Loews Communications, HKM Productions, R&R Live, Cannon, CNN International. În România colaborează cu Antonescu PR&Consulting, dezvoltând concepte de comunicare pentru evenimente și companii, de la inițiere la implementare.

Oana Hodade

Comunicare

Oana Hodade lucrează alături de asociații culturale din Cluj în producția și promovarea artei contemporane. Este interesată de diferite medii și formate artistice și punctele lor de intersecție, de la sunet și field recording, fotografie și ilustrație, la cuvântul scris și cartea-obiect. A lucrat ca dramaturg pentru mai multe spectacole de teatru și a coordonat activitatea editorială a revistei LeCtura. Din 2014 face parte din echipa Festivalului Temps d’Images Cluj și contribuie la realizarea platformei de ateliere și dezbateri Focus Atelier Cluj, iar din 2015 coordonează comunicarea Fabricii de Pensule.

Cristina Curcan

Comunicare

Cristina Curcan este o artistă stabilită în Cluj-Napoca, România. A absolvit Universitatea de Artă și Design Cluj în anul 2011, în cadrul Departamentului de Arte Decorative și Design. În anul 2012 a co-fondat spațiul de proiecte Lateral ArtSpace, în cadrul Fabricii de Pensule. Face parte din echipa curatorială a Lateral ArtSpace, ocupându-se de coordonarea programului expozițional, comunicarea și promovarea acestuia. A fost implicată în diverse proiecte culturale în domeniul artelor vizuale în care s-a ocupat de la editare de publicații și comunicare până la administrare și management de proiect. Din anul 2016 face parte din consiliul director al Federației Fabrica de Pensule.

Raymond Bobar

Designer grafic

Raymond Bobar este un designer (tipo)grafic care trăiește și lucrează în București. A lucrat pentru diverse proiecte culturale, printre care: Festivalul de Film Transilvania, Galeria Plan B, Editura IDEA, Fesivalul Anim’est, Fabrica de Pensule, Salonul de proiecte, Galeria Nicodim și altele. De asemenea, a lucrat la studioul 2×4 din New York, unde a creat cărți, fonturi și design ambiental. A absolvit Masterul de Design Tipografic de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, a studiat tipografie la Cooper Union în New York și fotografie la Universitatea Națională de Arte din București. Creează comunicare grafică în regim de atelier independent în București și este designer de caractere tipografice pentru studiourile de fonturi Dalton Maag și Miles Newlyn din Londra. Proiectele lui au fost incluse în expoziția Romanian Design Week și alte expoziții de design de carte din Romania și din alte țări. Este art director la DoR (Decât o Revistă), care a câștigat „Premiul de design pentru publicații” la concursul Cele mai frumoase cărți din România, 2016.

Dan Burzo

Website

Dan Burzo este un designer și inginer software stabilit în Cluj, România. Este unul dintre cofondatorii Moqups, unde gestionează echipa de dezvoltare. Dan face parte din echipa de bază a Someș Delivery, unde pe lângă gestionarea prezenței online a proiectului contribuie ca designer pentru materiale digitale și de tipar. De la începutul anului 2016, Dan contribuie la funcționarea White Cuib, un mic spațiu expozițional care promovează artiști emergenți români din domeniul artelor vizuale și al muzicii. Dan a dezvoltat soluții digitale pentru organizații din sferele culturale și sociale, printre care madeincluj (un proiect al Asociației PlusMinus), Urban Food Stories (Standul României la Congresul Mondial al Uniunii Internaționale a Arhitecților, Durban, 2014), Selfie Automaton (Pavilionul României la cea de-a 15-a Expoziţie Internaţională de Arhitectură a Bienalei de la Veneția), Hotspot.Art și Festivalul Temps D’Images

Ștefan Sava

Fotografie

Ştefan Sava este un artist stabilit în Bucureşti. A terminat un mas­ter la Departamentul de Foto‑Video, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, iar acum este înscris la doctoratul din cadrul aceleiaşi uni­versităţi. Proiectele sale, combinând fotografie, video, performance şi obiect, se dezvoltă în timp îndelungat, în jurul unor teme de reflecţie şi de cercetare teoretică. Este profund interesat de istoria recentă şi de modul în care ea poate fi reactivată în prezent, în plan vizual, într‑o mani­eră analitică. Din 2014 este co-fondator al Asociației Salonul de proiecte, cu o vastă experiență în organizarea de evenimente culturale și producția artistică. Din 2011, a colaborat îndeaproape cu Geta Brătescu pentru realizarea unor fotografii-portret ale acesteia, publicate în Financial Times, Tate Etc., Art Review și diverse cataloage, precum și pentru producerea unor lucrări recente ale artistei.

Comisar

Attila Kim

Attila Kim are experiență extinsă în design, arhitectură, restaurare, design pentru evenimente culturale și arhitectură de expoziții, recunoscută de numeroase premii, precum „Arts and Society Leadership Award” din partea Aspen Institute pentru contribuția sa în dezvoltarea patrimoniului cultural românesc, premiile Bienalei Naționale de Arhitectură și Bienalei Transilvaniei de Arhitectură, nominalizări pentru Premiul Mies van der Rohe al Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană etc.
Attila Kim a studiat arhitectura la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, are un master în Reabilitarea Monumentelor Istorice la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și un Doctorat în Arte Liberale la Universitatea de Artă Moholy Nagy din Budapesta. Printre expozițiile de artă proiectate de Kim se numără: Adrian Ghenie: Darwin’s Room, Pavilionul României în Bienala de la Veneția (2015); Mircea Cantor: Q.E.D., Muzeul Național de Artă Contemporană, București (2013-2014); Geta Brătescu: Atelierele artistului, Salonul de proiecte, București (2012) etc. Kim este arhitectul edițiilor Romanian Design Week și autorul unei serii de expoziții de design ce prezintă talente românești la Stockholm Design Week, Vienna Design Week, London Fashion Week și London Architecture Festival. Portofoliul său include restaurarea cinematografului Elvira Popescu (Institutul Francez din București) și a Cinematografului Arta din Cluj-Napoca, printre altele.